Monday, 9 April 2012

cara mudah memasang sitemap di blog


Salam semua..hari nie aku nk kongsi sikit tentang sitemap..korang tau apa tu SITEMAP?secara ringkasnya aku nk terangkan la sikit mengenai sitemap nie..Sitemap merupakan speta sebuah website atau blog yang mengandungi keterangan mengenai url-url yang terkandung di website ataupun blog.Selain itu sitemap memberi maklumat tambahan kepada search engine bagi menyempurnakan tugas crawlingnya...

nie contoh sitemap : fezalstudio

cara memasang sitemap :-

1.Login ke Akuan blogger.
2.Dari Blogger Dashboard klik New post
3.Lepas itu klik Edit pages yang terletak di atas barisan kedua.
4.Klik New page
5.Masukkan Sitemap sebagai Title page,lepas itu klik Edit HTML 
6.Copypaste code telah disediakan di bawah.Jangan lupa ganti http://fezalstudio.blogspot.com dengan URL korang.

<script src="http://yourjavascript.com/18113981113/bukarahasiablog-toc.js"></script><script src="http://fezalstudio.blogspot.comfeeds/posts/default?max-results=9999&alt=json-in-script&callback=loadtoc"></script>

7.akhir sekali korang klik Publish Page.

Apa yang di harapkan dari pemasangan sitemap ini ia akan dapat membantu search engine menentukan sesuatu website atau blog lebih cepat dan tepat pada waktunya.Tapi harus diingatkan penggunaan sitemap ni tak semestinya akan menjamin semua URL yang terkandung didalam website atau blog akan di indeks oleh search engine..

ok la setakat tu jer la yang aku nk kongsi dengan korang semua..harap korang semua berpuas hati gan penerangan yang aku berikan ni..kalau korang masih tak paham macam mana nak buat,bagi tau je..InsyaAllah aku akan menolong..sekian terima kasih..

2 comments:

  1. owhh..macam tu ye dikk..baru akak tawu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer kak....kita pun baru jer tau..heheheheh

      Delete

assalamualaikum..sila tinggalkan komen anda..
kalau tak nak komen boleh tekan like..

terima kasih....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
fezalstudio