Wednesday, 4 April 2012

12 SIFAT SAHABAT


salam semua..sini aku nak berbincang mengenai status rakan baik atau dalam bahasa lainnya Best friend..aku terbaca dalam 1 artical ni..agak menarik jugak la...rasa tak salah kalau aku berkongsi...eheh..Kat sini aku nk kongsi 12 SIFAT SAHABAT yang patut korang baca dan fahami :-

  1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya,ia akan melindungimu.
  2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya,dia akan membalas baik persahabatanmu.
  3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupakan wang dan sebagainya ia akan membantumu.
  4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya,ia akan menerima dengan baik.
  5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan(bantuan) daripadamu,ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.
  6. Jika ia melihat sesuatu yang tidakbaik darimu,ia akan menutupnya.
  7. Jika engkau meminta sesutau bantuan daripadanya,ia akan mengusahakanya.
  8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta),ia akan menanyakan kesusahanmu.
  9. Jika datang sesuatu bencana meninpa dirimu,ia akan meringankan kesusahanmu.
  10. Jika engkau berkata kepadanya,nescaya ia akan membenarkanmu.
  11. Jika engkau merancangkan sesuatu,nescaya ia akan membantumu.
  12. Jika ia lebih senang mengalahkan untuk menjaga kepentingan persahabatan.
itu la 12 SIFAT SAHABAT yang korang patut fahami..itu saja aku nak share gan korang semua..harap korang semua akan jumpa SAHABAT SEJATI korang...amin.. =)

No comments:

Post a Comment

assalamualaikum..sila tinggalkan komen anda..
kalau tak nak komen boleh tekan like..

terima kasih....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
fezalstudio